Wegańskie pierniczki

  • 25 min
  • 30 ciasteczek
  • Nie

Skladniki

1/2 filiżanki wegańskiego masła
1/4 filiżanki sosu jabłkowego
1/2 filiżanki cukru trzcinowego
1/4 filiżanki melasy
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki goździków
2 filiżanki mąki bezglutenowej

Na lukier:
1 filiżanka cukru pudru
1/4 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżki mleka migdałowego

Sposób przygotowania

1. W dużej misce połącz mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy.
2. W innej misce wymieszaj wegańskie masło i cukier trzcinowy, aż dokładnie się połączą. Następnie dodaj melasę, sos jabłkowy oraz wanilię i ponownie wymieszaj.
3. Na koniec połącz obie mieszanki za pomocą szpatułki, aż powstanie kula ciasta.
4. Przykryj folią i pozwól odpocząć w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
5. Rozgrzej piekarnik do 350F/180C.
6. Rozwałkuj ciasto i wytnij ciasteczka używając foremek do wycinania ulubionych kształtów.
7. Piecz w temperaturze 350F/180C przez 10 – 15 minut lub do uzyskania złotego koloru.
8. Pozwól ciasteczkom ostygnąć i udekoruj je jakkolwiek chcesz.

Najnowsze przepisy

czekoladowo-miętowe-mleko

Mleko czekoladowo-miętowe

  • 25 min
Zobacz

mleko owsiane z migdałami

Mleko owsiano-migdałowe

  • 25 min
Zobacz

Mleko migdałowe z truskawkami

Mleko migdałowe z truskawkami

  • 25 min
Zobacz

Świąteczne mleko

Świąteczne Mleko Roślinne

  • 25 min
Zobacz