Mleko Ryżowe

  • 25 min
  • 5 szklanek
  • Użyj Cylindra Mielącego

Skladniki

  • 1 miarka białego ryżu
  • 1 łyżeczka dowolnego oleju (olej kokosowy, olej lniany, olej awokado, olej konopny, itp.)
  • zimna woda

Opcjonalne

  • 2 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania

  1. Wsyp 1 miarkę białego ryżu i dodaj 1 łyżeczkę swojego ulubionego, najlepiej tłoczonego na zimno oleju do MiaMat.
    2. Wlej zimną wodę między linie MIN i MAX znajdujące się wewnątrz MioMat.
  2. Opcjonalnie, możesz dodać 2 łyżki syropu klonowego
  3. Przymocuj cylinder mielący do górnej części urządzenia i obróć go zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby go zablokować. Jeśli pominiemy ten krok, MioMat wyleje wodę.
  4. Zamknij MioMat. Nie martw się, jeśli jest niewielka przerwa między pokrywką a dolną częścią, przerwa jest po to, aby para mogła wydostawać się podczas gotowania.
  5. Podłącz MioMat do prądu.
  6. Wybierz program “Cereal Milk” (Mleko Zbożowe), naciskając przycisk “Select”.
  7. Naciśnij przycisk start.
  8. Po 25 minutach MioMat zacznie pikać. To oznacza, że twoje mleko jest gotowe.
  9. Odłącz MioMat i otwórz go.
  10. Przecedź mleko za pomocą dołączonego sitka.
  11. Ciesz się świeżo przygotowanym mlekiem ryżowym.

Czy wiesz, że…?
Ryż może być trudny do równomiernego wymieszania z wodą ze względu na jego bardzo niską zawartość tłuszczu. Rozwiązanie jest proste – musimy dodać składniki zawierające trochę tłuszczu, takie jak sezam, orzechy lub olej.

Najnowsze przepisy

czekoladowo-miętowe-mleko

Mleko czekoladowo-miętowe

  • 25 min
Zobacz

mleko owsiane z migdałami

Mleko owsiano-migdałowe

  • 25 min
Zobacz

Mleko migdałowe z truskawkami

Mleko migdałowe z truskawkami

  • 25 min
Zobacz

Świąteczne mleko

Świąteczne Mleko Roślinne

  • 25 min
Zobacz